Pazartesi, Ağustos 31, 2009

Müzik ve Siyaset - I

Bir siyaset bilimi öğrencisi olarak buna kafa yormam gerek diye düşündüm. Okuldaki ingilizce dersinde de music & anti-americanism konulu bir essay yazma teklifim kısa olacağı düşünülerek reddedilince burada yazmaya karar verdim. Bu konuyu aklıma getiren de Dave Mustaine kişisinin siyaseti müziğe bulaştırmanın yanlış olacağını düşünmesidir. Dave, napıyorsun aslanım sen?


İlk olarak siyaset - müzik ilişkisinde aklıma gelen grup Pearl Jam. Kendileri zaten aktif olarak derneklere ve yardım kuruluşlarına üyeler. Şarkı sözlerinde de bunu görmek mümkün. Örneğin bir "Do the Evolution" :
"i can kill cause in god i trust (öldürebilirim çünkü Tanrı'ya güvenirim)..." Amerika'da tüm paraların arka yüzünde "In God We Trust" yazar; yani "Tanrı'ya güveniriz". Burada da Amerika'nın savaş politikası eleştiriliyor.

"those ignorant indians got nothing on me. nothing. why? because, it's evolution baby. (bu cahil kızılderililer hak sahibi değiller. neden? çünkü evrim bu)..." yine Amerika'nın kıtaya adım attığı andan itibaren yaptığı kızılderili katliamı ve asimilasyonun anlatan cümleler... (not: Eddie Vedder da kızılderili kanı taşır)

Veya bir "Gone"da
"when the gas in my tank feels like money in the bank. (depomdaki benzin, bankadaki param gibi olunca)..." bu satırlar da Amerika'nın ortadoğudaki petrol hesaplarını ve paraya olan açlığını anlatıyor.

Kısaca, Pearl Jam her konuda geçmişten günümüze Amerikan politikalarını eleştiren, çevre ve dünya sorunlarına (Afrika) duyarlı, lafını esirgemeyen cesur bir grup olarak göze çarpıyor.

***


Politika diyince aklıma gelen ikinci grup belki de ilk gelmesi gereken Rage Against The Machine. şarkılarının neredeyse tamamı politik olan RATM sert tavrını her albümde, her konserde, her şovda dile getiriyor. Komünist bir duruş sergileyen RATM bunu amblemlerine de yansıtmış. Soldaki simge 2. Dünya Savaşı ve souğuk savaş sırasında "emperyalizme ve kapitalizme karşı diren" mesajını veren bir simge. Ayrıca grup konserlerde ve albümlerinde arka plan olarak kızıl yıldız, orak-çekiç, che figürleri de kullanmakta -ki görüşlerini apaçık ortaya koymaktan çekinmiyorlar.
"Bulls On Parade"den:

"weapons not food not clothes not shoes not need just feed tha war cannibal animal (silahlar; yiyecek yok, giyecek yok, ayakkabıya ihtiyaç yok sadece savaşı besle seni yamyam hayvan)..." açıkça Amerika'yı ve silah ticaretini anlatan, silah ticaretinin yoksul ülkere yardım yerine savaş götürdüğünün altını çizen etkileyici satırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder